1 Mart 2013 Cuma

Elektronik Güvenlik Sistemleri Sektörü


İşyeri, konut, banka, AVM, mağaza, okul, kamu kuruluşu ve benzeri mekanların güvenliğinin sağlanmasının bir parçasını teşkil eden Elektronik Güvenlik Sistemleri; ekipman, sistem ve yazılımdan oluşmaktadır.

Halk arasında alarm sistemleri olarak da anılan elektronik güvenlik sistemlerine ait ekipmanlar şunlardan oluşmaktadır;
·         hırsızlık, yangın, su basması, gaz sızması ve benzeri olayları, başladığı anda, ilgili kişi ve birimlere otomatik ihbarda bulunan alarm ürünlerini,
·         acil durumları bildirmeye yarayan panik butonlarını,
·         giriş-çıkışları güvenli kılmaya yarayan detektör sistemlerini,   
·         izleme yapabilmeyi sağlayan kamera düzeneklerini
·         ve benzeri güvenlik ekipmanlarını kapsamaktadır.

Elektronik Güvenlik Sistemleri (EGS) sektörünün 2012 yılında yaklaşık 700 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığı tahmin edilmektedir. Bu rakama hizmet, montaj ve bakım bütçeleri dahildir.

Tahminlere göre EGS sektörü 2012 yılında yaklaşık 400 milyon dolarlık ekipman ithal edip, yaklaşık 50 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirmiştir.

2010 yılında EGS sektörü 550 milyon dolar büyüklüğündeydi. 2015 yılında sektörün 1 milyar dolar büyüklüğüne ulaşacağı tahmin ediliyor. Yani sektör her yıl ortalama %15 büyüyecektir.

2010
Büyüme
2011
Büyüme
2012
Büyüme
2013
Büyüme
2014
Büyüme
2015
EGS Sektörü
550
11%
611
15%
702
15%
807
15%
928
15%
1068

Sektörde güvenlik sistemlerinin tamamını veya bir kısmını satan-kiralayan-kuran-hizmet veren irili ufaklı firma sayısı  5 bin civarındadır. Uzak doğudan bolca ucuz ve kalitesiz ekipman ithal edilmesi sektörde satış sonrası hizmet vermeyen bir çok firmanın doğmasına sebep olmuştur. Can ve mal güvenliği asla risk alınamayacak nadir alanlardan biri olmasına rağmen, konusunda uzman olmayan kişilerce projelendirilen ve kurulan sistemler işletmelere geri dönüşü olmayan zararlar verebilmektedir. Sektördeki derme çatma ürün ve hizmet veren firmaların yanı sıra, ürün ve hizmet kalitesiyle, satış sonrası servisiyle farklılaşarak belli büyüklüğe ulaşmış firma sayısı 200 civarındadır.  Bu firmalardan bazıları komple EGS hizmeti sunmaktadır. Bu tip firmalara halk arasında «alarm firması» denmektedir.

Komple EGS hizmeti veren firmalar müşterilerine ekipman, ekipman garantisi ve bakım servisi, güvenlik sistemi projesi, yazılım, kurulum, takip hizmeti ve acil durumlarda destek yönlendirme hizmeti sunmaktadırlar.

Türkiye’nin ilk ev ve işyerlerine özel güvenlik alarmları kuran firması Pronet’tir. 1995 yılında kurulan ve 2013 ocak ayı itibariyle 150 bin müşterisi bulunan Pronet, kendi kategorsinde yola çıkan ilk firma olmanın avantajıyla pazarda açık ara lider konumundadır. Pronet, 2012 yılında Londra merkezli girişim sermayesi şirketi Cinven'e satılmıştır. Pronet'in çoğunluk hisselerinin satış bedeli resmi olarak açıklanmasa da, Financial Times'a göre bu rakamın 300-350 milyon Euro arasında olduğu tahmin edilmektedir.  

Pazarın diğer büyük oyuncuları Tepe, Bosh, Evre, Nokta, Essed’dir.  Vestel, Angel markasıyla 2005 yılında bu alana girse de umduğunu bulamadığı için pazardan çekilmiştir. Sektöre en son Kale Endüstri Holding, “Kale 7/24” markasıyla girmiştir.

Güvenlik sistemleri sektörünün en önemli müşterileri işyerleridir. Fabrika ve ofislerin yanı sıra özellikle mağazalar her türlü riski bertaraf etmek için güvenlik sistemleri kurdurmaktadırlar. AVM’ler ve bu AVM’lerde konuşlanan zincir mağazaların önemli bir müşteri kaynağı olduğu gözlenmektedir.

Sektörün ikinci itici gücü inşaat sektörünü pazara sunduğu yeni konutlardır. TÜİK verilerine göre 2012 sonu itibariyle Türkiye’de yaklaşık 9,5 milyon binada 20 milyon konut vardır.  2013 yılında piyasaya 800 bin yeni konutun oturuma açılması beklenmektedir.

Türkiye’de işyerlerinin %95’i komple güvenlik korumasından yoksundur. Sadece %40’ında kısmi güvenlik koruması mevcuttur.  Konutların ise %99’u komple güvenlik korumasından yoksundur.  Sadece %10’unda kısmi güvenlik koruması mevcuttur.

Türkiye güvenlik sistemleri sektörü, Amerika ve Avrupa pazarları ile karşılaştırıldığında henüz yolun başındadır. Amerika gibi güvenlik bilincinin yüksek olduğu ülkelerde güvenlik sistemlerine ihtiyaç da aynı derecede yüksektir. Türkiye’de kişi başı yıllık EGS harcaması 9,5 dolar civarındayken ABD’de bu rakam 200 doları aşmaktadır. Avrupa pazarı ise daha çok ev güvenliği konusunda hassasiyet göstermektedir.

Her yıl ortalama %10-15 büyüyen EGS sektörü, güvenlik bilincinin artırılmasıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl %50 büyüyebilme potansiyeline sahiptir.


1 yorum:

  1. Harika bir makale olmuş hocam çok teşekkür ederim bilgilendirme için. Emeğinize sağlık yazıların devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil