Anadolu ve Ortadoğu’ya özel atıştırmalıklar olan kuruyemiş,
kuru meyve ve geleneksel şekerlemeler ülkemizde önemli bir tüketim hacmine
sahiptir. Bu kategorilerin her birinde zengin çeşit mevcuttur.
·
Kuruyemişler:
Ayçekirdeği, Kabak Çekirdeği, Leblebi, Fındık, Yer Fıstığı, Antep Fıstığı, Badem,
Ceviz, Kaju, Patlayan/Soslu Mısır …vb
·
Kuru
meyveler: Kuru Üzüm, Kuru İncir, Kuru Kayısı, Erik Kurusu, Dut Kurusu, Kuru
Yaban Mersini, Hurma …vb
·
Geleneksel
Şekerlemeler: Cezerye, Lokum ve Çeşitleri, Sucuk Tatlısı, Köme, Muska, Pestil,
Pişmaniye, Tahin Helvası, Elma Şekeri, Kestane Şekeri, Badem Ezmesi …vb
Bu ürün gruplarında Türkiye’de 2017 yılında kişi başı yıllık
tüketim aşağıdaki gibidir. (Bu tüketime pastacılık ve gıda gibi endüstriyel
alanda kullanılan kuruyemişler ve kuru meyveler de dahil değildir)
·
Kuruyemiş: 7 kg
·
Kuru Meyve: 2,5 kg
·
Geleneksel Şekerleme: 2 kg
Perakende tüketime endüstriyel tüketimi de eklediğimizde bu
ürün kategorilerinde iç pazar büyüklüğü 2017 yılında yaklaşık 29 milyar TL civarındayken, ihracat
büyüklüğü de 17 milyar TL
civarındadır.
Ürün Portföyümüzde
|
Kuruyemiş
|
Kuru Mayve
|
G. Şekerleme
|
TOPLAM
|
Son
Satıcılar Açısından
İç Pazar Büyüklüğü (Yıl/TL) |
18.538.480.000
|
6.938.880.000
|
3.492.720.000
|
28.970.080.000
|
Kişibaşı Tüketim (Yıl/TL)
|
231,73
|
86,74
|
43,66
|
362,13
|
İşleyiciler
Açısından
İç Pazar Büyüklüğü (Yıl/TL) |
11.179.455.000
|
3.928.473.600
|
1.837.836.000
|
16.945.764.600
|
İhracat
(Yıl/TL)
|
9.707.650.000
|
7.255.800.000
|
103.950.000
|
17.067.400.000
|
Türkiye’de kuruyemiş, kuru meyve ve geleneksel şekerleme alanında
faaliyet gösteren binin üzerinde firma vardır. Bunlardan bazıları bu üç
kategoride de faaliyet göstermektedir.
Not: TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu’nun 9
Haziran 2013 tarihinde yaptığı açıklamaya göre "Dünyada kişi başı kuru
yemiş tüketiminin en yüksek olduğu ülke kişi başı 11-12 kilogram ile Lübnan. Bu
ülkeyi İran ve Yunanistan izliyor. Türkiye ise kişi başı yaklaşık 6-6,5
kilogram kuruyemiş tüketimiyle dünyada beşinci sırada gözüküyor. Türk halkının
en fazla tükettiği kuru yemiş ay çekirdeği... Türkiye'nin yıllık 100-120 bin
ton arasında ay çekirdeği tüketimi söz konusu. Ay çekirdeğinden sonra Türk
halkının en fazla tükettiği kuruyemiş yer fıstığı, en az tüketilen kuruyemiş
ise leblebi."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder