15 Şubat 2018 Perşembe

Geleneksel Atıştırmalıklar Pazarı


Anadolu ve Ortadoğu’ya özel atıştırmalıklar olan kuruyemiş, kuru meyve ve geleneksel şekerlemeler ülkemizde önemli bir tüketim hacmine sahiptir. Bu kategorilerin her birinde zengin çeşit mevcuttur.
·         Kuruyemişler: Ayçekirdeği, Kabak Çekirdeği, Leblebi, Fındık, Yer Fıstığı, Antep Fıstığı, Badem, Ceviz, Kaju, Patlayan/Soslu Mısır …vb
·         Kuru meyveler: Kuru Üzüm, Kuru İncir, Kuru Kayısı, Erik Kurusu, Dut Kurusu, Kuru Yaban Mersini, Hurma …vb
·         Geleneksel Şekerlemeler: Cezerye, Lokum ve Çeşitleri, Sucuk Tatlısı, Köme, Muska, Pestil, Pişmaniye, Tahin Helvası, Elma Şekeri, Kestane Şekeri, Badem Ezmesi …vb

Bu ürün gruplarında Türkiye’de 2017 yılında kişi başı yıllık tüketim aşağıdaki gibidir. (Bu tüketime pastacılık ve gıda gibi endüstriyel alanda kullanılan kuruyemişler ve kuru meyveler de dahil değildir)
·         Kuruyemiş: 7 kg
·         Kuru Meyve: 2,5 kg
·         Geleneksel Şekerleme: 2 kg

Perakende tüketime endüstriyel tüketimi de eklediğimizde bu ürün kategorilerinde iç pazar büyüklüğü 2017 yılında yaklaşık 29 milyar TL civarındayken, ihracat büyüklüğü de 17 milyar TL civarındadır.

Ürün Portföyümüzde
Kuruyemiş
Kuru Mayve
G. Şekerleme
TOPLAM
Son Satıcılar Açısından
İç Pazar Büyüklüğü (Yıl/TL)
     18.538.480.000  
     6.938.880.000  
     3.492.720.000  
     28.970.080.000  
Kişibaşı Tüketim (Yıl/TL)
                     231,73  
                     86,74  
                     43,66  
                     362,13  
İşleyiciler Açısından
İç Pazar Büyüklüğü (Yıl/TL)
     11.179.455.000   
     3.928.473.600  
     1.837.836.000  
     16.945.764.600  
İhracat (Yıl/TL)
       9.707.650.000  
     7.255.800.000  
        103.950.000  
     17.067.400.000  

Türkiye’de kuruyemiş, kuru meyve ve geleneksel şekerleme alanında faaliyet gösteren binin üzerinde firma vardır. Bunlardan bazıları bu üç kategoride de faaliyet göstermektedir.

Not: TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu’nun 9 Haziran 2013 tarihinde yaptığı açıklamaya göre "Dünyada kişi başı kuru yemiş tüketiminin en yüksek olduğu ülke kişi başı 11-12 kilogram ile Lübnan. Bu ülkeyi İran ve Yunanistan izliyor. Türkiye ise kişi başı yaklaşık 6-6,5 kilogram kuruyemiş tüketimiyle dünyada beşinci sırada gözüküyor. Türk halkının en fazla tükettiği kuru yemiş ay çekirdeği... Türkiye'nin yıllık 100-120 bin ton arasında ay çekirdeği tüketimi söz konusu. Ay çekirdeğinden sonra Türk halkının en fazla tükettiği kuruyemiş yer fıstığı, en az tüketilen kuruyemiş ise leblebi."